Byggboomen under 1900 och 2000 talet

Ett inlägg av Abdullah As-Sueidi -

Byggboomen under 1900 och 2000 talet

De höga byggnadernas historia:

Arkeologin berättar för oss att människan har sedan tusentals år tillbaka bott i hus och byggnader. Våra tidiga förfäder brukade dock ofta bo i väldigt anspråkslösa små hus. För nästan 4000 år sedan började egyptierna bygga enorma byggnader som reste sig mot skyn. De väldiga pyramiderna var i själva verket flera ton tunga block som staplades ovanpå varandra. Den högsta av dessa pyramider var 146 meter hög. Pyramider har även hittats på andra platser i världen som i mellan och sydamerika. Dessa höga byggnader var då i princip alltid gravar eller tempel och inte byggnader som man avsåg att bo i. Från 1300 talet fram till 1800 talet var i princip alla höga byggnader katedraler i Europa. Alla dessa byggdes i Europa och var som högst cirka 160 meter höga. Någon större tävling om att bygga högst byggnad var det dock aldrig frågan om.

På slutet av 1800 talet började det dock hända något nytt inom bygget. Skyskraporna byggdes. Det var i USA som man började bygga dessa höga byggnader som blev över 100 meter höga. År 1913 slog Metropolian Life Tower rekord med att vara den första byggnaden över 200 meter. 1931 var Chrysler Building färdig som var den första byggnaden på över 300 meter. År 1974 hade amerikanerna lyckats smälla upp World Trade Center som var över 400 meter hög. Malaysia gav sig in i tävlingen och blev färdig med Petronas Tower år 2003 med sina 451 meter. Taipei tog över pokalen och 2010 då de byggde Taipei 101 som var 509 meter hög. De blev dock illa kvickt av med första platsen till Dubai som byggde den otroliga byggnaden Burj Khalifa som var 828 meter hög. Saudierna siktar år 2019 på att bygga den första byggnaden som är över en kilometer hög. Andra länder som Kina, Indien, Ryssland, Vietnam och Sydkorea strävar även efter att bygga enorma skyskrapor. Dessa länder siktar på att slå nationella eller regionala rekord med dessa höga byggnader. Man skulle minst sagt säga att det i denna tid förekommer en tävling världen över om vem som kan bygga högst byggnad. 

Profetiska hadither:

Vi står inför en helt ny fas i mänsklighetens bygghistoria. Man kanske ställer sig frågan: vad har allt detta med islam att göra, och varför skrivs det om detta på en islamisk blogg? Svaret kommer nog att förvåna vissa: därför att Profeten Muhammad (sallallallahu alayhi wa sallam) har berättat om denna byggboom i många yttranden för över 1400 år sedan!

Det finns flera uttalanden då Profeten Muhammad (sallallahu alayhi wa sallam) har berättat om vad framtiden döljer. Vissa saker skedde kort efter hans död, andra saker skedde några hundra år efter han gått bort, och ytterligare vissa saker kan vi först skåda i modern tid. Byggboomen tillhör den sista kategorin.

Profeten (sallallahu alayhi wa sallam) har vid olika tillfällen talat om Domedagen, och att det kommer att ske en rad olika tecken innan den. I ett av dessa uttalanden sa han: "Domedagen kommer inte att ske förän människor tävlar om att bygga högst byggnader". (Sahih al Adab al Mufrad: 356). Känns det bekant?

Detta uttalande är dock generellt, och han har mer specifikt sagt att en del av denna tävling kommer att ske mellan folk som är fattiga och barfota fåraherdar utan kläder. En dag blev han frågad om Domedagens tecken så svarade han: "Att du ser folk som är barfota, utan kläder, fattiga fåraherdar tävlar om att bygga höga byggnader". (Muslim: 1). Men vad menade han med denna beskrivning? Den kände lärda andalusiska imamem al Qurtubi förklarade detta uttalande för cirka 900 år sedan med att betydelsen av denna beskrivning är att beduiner kommer i framtiden att tävla i att bygga högst byggnader. Något de annars aldrig sysselsatte sig med tidigare.

Beduiner var på den tiden kända för att vara fattiga och bo i tält ute i öknen. De bodde sällan i byggnader. Så vem kunde någonsin tro att det kommer att komma en dag då de skulle bli rika tävlar och tävla om att bygga högst byggnader? Hade man levt på den tiden, så hade man utan tvekan haft svårt att begripa det. Faktum är att det hade varit svårt att begripa för bara 50 år sedan också. Men nu lever vi år 2015 och ser att de högsta byggnaderna som byggs idag är just i gulfländerna. Länder som uteslutande består av öken, och majoriteten av befolkningen levde som fattiga beduiner för bara en generation sedan. Idag har de dock blivit några av världens rikaste länder och tävlingen om att bygga högst byggnader är i full gång. Även om man inte tror på Domedagen eller dess tecken så måste man erkänna att det är en väldigt slående beskrivning. Eller hur?

Profeten Muhammad (sallallahu alayhi wa sallam) talade inte bara om hur byggnaderna kommer att vara på höjden, han berättade även hur vissa av byggnaderna i framtiden kommer att se ut. En dag sa han: "Domedagen kommer inte att inträffa förrän människor bygger hus och liknar randiga kläder". (Sahih ul Adab al Mufrad: 356). Även detta är något man inte kunde se förr i tiden, men som man kan se idag i många länder världen över.

Faktum är att ett av världens dyraste hotell i själva verket ser ut så.

Hur visste han allt detta då?

Detta är utan tvekan otroligt imponerande beskrivningar av Profeten Muhammad (sallallahu alayhi wa sallam) såhär lång tid innan allt detta skedde. Hur fick han egentligen reda på att det skulle bli så? Någon kanske säger: Han råkade han bara gissa och fick rätt? Nja, högst osannolikt. Först är det en väldigt våghalsig gissning som först skedde långt efter hans död, därutöver är detta bara en droppe i havet av andra saker som han berättade om och senare skedde.

Vad är det då som återstår? Han gissade inte. Berättade någon för honom om att detta skulle ske över tusen år efter hans död kanske? Men vem var det som berättade detta för honom, och vem var det som visste vad som skulle ske i framtiden? Människor kan inte se i framtiden, så det måste vara någon som vet vad framtiden döljer. Vem är det som vet om när Domedagen kommer att ske och vilka tecken som kommer dessförinnan? Svaret är uppenbart. Den enda som har vetskap om detta är Skaparen. Och det var just vår Skapare valde ut honom till att bli en profet och som uppenbarade denna information till honom. Allah säger i Koranen om Muhammad:

"Han talar inte från sina egna begär. Det är endast en uppenbarelse som uppenbaras för honom". (an Najm: 3 – 4).

Artiklar

Relaterade inlägg