Islam.nu´s Blogg

Följ oss även via andra Sociala nätverk.

#METOO del 2

#METOO del 2

#Metoo - Del 2

Metoo kampanjen fortsätter att lyfta fram och avslöja mörka hemligheter som tyvärr är en verklighet för inte minst hundratusentals svenska kvinnor. Efter alla avslöjanden om maktmissbruk, ofredande, sexuella trakasserier och anklagelser för våldtäkt mellan kollegor är det kanske dags för lite självrannsakan? Hur står det till därute i vårt svenska samhälle?

Man undrar även vad resten av världen säger om Sverige och svenskarna? Vilka rubriker skulle vi kunna föreställa oss i utländska medier?

"Demokratins och humanismens Sverige - en grogrund för kvinnoförtryck"

"Svenska högskolor utbildar våldtäktsmän"

”Rasism pedofili och sexuellt ofredande – Sveriges sanna färger”

Skulle dessa rubriker kännas rättvisa? Tycker vi att de ger en sann bild av Sverige och alla svenskar?

Vi skulle nog alla svara nej på den frågan. Ändå behandlar vi andra på exakt samma sätt, och ännu värre. I media, på arbetsplatser, i sociala medier och till och med från politiker hör vi liknande och värre generaliseringar om andra. 

När svenska journalister, media-figurer, poliser, kändisar, politiker, uppsatta chefer och andra begår dessa hemskheter skyller vi på individen som i sin tur skyller på alkohol, droger, dåligt omdöme, omognad, dålig humor, missförstånd och annat. Visst talar vi även om "företagsklimat" och chefer som inte agerar i tid, men vi skulle aldrig få för oss att skylla på demokratin, eller det styrande partiet eller lagarna i landet. Inte heller skyller vi på Kungen, Svenska kyrkan eller skolorna som dessa svenska förövare studerat vid. Men det gör vi utan omsvep när vi talar om "de andra".

Tidningsrubrikerna när "de andra" beskrivs är ännu grövre och innehåller många gånger allvarliga faktafel. Här ska minsann religioner få skulden, hela länder dömas ut som extrema och farliga. Högskolor och lärosäten får skulden för vad individer som studerat där senare gör i livet och hela folkgrupper skuldbeläggs kollektivt.

Om vi skulle mäta oss själva med den måttstocken får vi nog lägga ner både Polishögskolan och journalisthögskolan, stänga ner Svenska Fotbollsförbundet, avveckla det Socialdemokratiska partiet, lägga ner Aftonbladet, SVT, TV4 och kanske fängsla ägarna. Demokratin får lov att ersättas, kristendomen förbjudas och kyrkorna stängas...

Och mäter vi oss själva med en annan måttstock är det kanske hög tid att börja mäta "de där andra" med samma måttstock?

Skribent

Yusef Sueidi

Högskoleexaminerad imam och lärare med mångårig erfarenhet av arbetet mot extremism

  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.