#METOO

#METOO
#Metoo

Kampanjen som öppnat dammluckorna och fått sociala medier att flöda över av berättelser från kvinnor världen över, från USA till Sverige. En flod av vittnesmål som berättar om sexuella trakasserier, tafsande och övergrepp. Övergrepp och kränkningar som bevittnats av kvinnor från alla åldrar och branscher, inte någon del av samhället är befriat från dessa hemskheter. Några exempel är en av Hollywoods mäktigaste män, svenska företagschefer, mediemän, kändisar och andra. I Sverige har många stora företag och organisationer nämnts, exempelvis Svenska Fotbollsförbundet, SVT, Aftonbladet, TV4 och andra. Ett globalt problem som pågått allt för länge där män med makt, ställning och pengar inte bara kommit undan med dessa trakasserier, de har dessutom skyddats och kvinnors berättelser och vittnesmål har tystnats ner…

Tyvärr är detta är inget nytt varken i USA eller i Sverige. Vi hörde om det under den senaste presidentkampanjen i USA, där den då blivande presidenten bland annat talade om att ta kvinnor på deras könsorgan. Något som senare viftades bort som ”grabbsnack”. Även i Sverige vittnar inte minst unga kvinnor om detta regelbundet, något som nu återigen lyfts fram när kända svenskar vittnar om tafsande, kränkande kommentarer och övergrepp på skolor, arbetsplatser och andra delar av samhället. Varför har man då inte tagit dessa rapporter på allvar tidigare? Varför är det en elefant i rummet som ingen vill se?

Kanske för att det går så tvärt emot den självbild som Sverige och svenskar har av sig själva? ”Det mest jämställda landet i världen” brukar vi ju kalla oss. Förtryck av kvinnor och kränkningar är det ju ”de där andra” som sysslar med… Det är glädjande att se att detta ämne nu tas upp och debatteras flitigt och att det talas om att ändra värderingar hos svenska män, om att sätta gränser, skärpa straff och vi hör även slogans som ”stopp – min kropp!” och liknande.

Vi hoppas att alla organisationer, företag och skolor även har detta i åtanke nästa gång de ser en kvinna med sjal och kanske heltäckande kläder. Vi måste skaffa oss kunskap och lära oss mer om varandra, att förstå att detta är hennes sätt att sätta gränser. Att det är hennes rätt att välja hur mycket eller lite hon vill visa av sig själv. Och att det inte är männens givna rättighet att behandla kvinnor som ett ”köttstycke” genom att stirra, kommentera, tafsa, lämna meddelanden med sexuella anspelningar eller ännu värre än så…

Vi hoppas att de som sitter på positioner och som stöter på en muslimsk kvinna som inte vill skaka hand med män respekterar detta och förstår att det är hennes sätt att säga; ”stopp – min kropp, här drar jag gränsen för fysisk beröring”. Något som med all säkerhet även sänder klara signaler om vad som är okej och inte okej för henne.

Och nästa gång en man inte vill skaka hand med en kvinna på en arbetsintervju eller under andra omständigheter hoppas vi att han ska ses som en förebild som kan hålla sina händer [och förhoppningsvis även tunga] i styr. Det är nämligen utav respekt för kvinnan som islam sätter gränsen för fysisk beröring redan i det tidigaste stadiet. Inte pga. något påhittat kvinnoförtryck.

Dessa män och kvinnor borde lyftas fram som förebilder under denna kampanj, för tänk själv. En man som inte ens skakar hand med en annan kvinna och som inte fysiskt berör andra än sin fru, hur stor chans är det att han ska tafsa och kladda under företagsmiddagen eller på afterwork? Hur trygg kan inte kvinnor känna sig i ett sånt sällskap? Hur respektfull är inte den man som följer Islams uppmaning att sänka blicken och inte stirra?

Många muslimska kvinnor upplever sig skyddade från mycket av dessa trakasserier tack vare deras livsstil, men de får tyvärr utstå en annan sorts diskriminering på grund av deras val av klädsel och religion. Vi hoppas att framförallt män i positioner ska ha allt detta i åtanke nästa gång de stöter på en muslim. Och vi hoppas att samhället ska kunna se det vackra i muslimers sätt att leva i ljuset av denna kampanj.
Artiklar

Relaterade inlägg