Islam.nu´s Blogg

Följ oss även via andra Sociala nätverk.

Sex råd till muslimer efter terrorattacken

Många muslimer känner sig förfärade över det som hänt, men vet samtidigt inte riktigt hur de skall reagera.

IMG 20151116 WA0002

Ingen kan ha missat vad som skedde i Paris natten till den 14:e november då ett fåtal terrorister gav sig på oskyldiga människor i Paris och lämnade över 100 döda efter sig. IS har redan tagit på sig detta terrordåd som de kallar ”en välsignad attack”, förmodligen eftersom de bragt så många människor om livet, och som argument för attacken framhåller de Frankrikes krigföring mot IS i Syrien.

Men vi vet ju att det inte finns någon välsignelse i den där hjärtlösa handlingen. Och vi vet att IS argument, vilket liknar nästan alla terroristers argument, inte håller. Det är klart att man inte får döda andra människor bara för att de råkar bo och vara medborgare i ett visst land. Om landets regering nu skickar soldater för att kriga mot en, ja då möter man soldaterna. Inte dödar man Bertrand och Martine på gatan! Det här behöver man inte ens fundera över! Nej, det strider ju fullständigt mot den känsla för rätt som Allah skapat och försett människan med. Det strider även helt och hållet mot Koranen och Sunnan.

Många muslimer känner sig förfärade över det som hänt, men vet samtidigt inte riktigt hur de skall reagera. I sådana här situationer kan det vara skönt att ha riktilinjer att hålla sig till. Här följer sex sådana:

  1. Var övertygad om att det som hänt strider mot islam

Vi känner redan en stark avsky för dessa dåd och vi behöver inte upprepa det.  Men eftersom ”påminnelsen gynnar de troende” (adh-Dhariat: 55), ska vi ändå nämna några hadither som låter oss förstå hurpass onda dessa gärningar är i Allahs ögon.

Låt oss först reflektera över det faktum att man inte får döda icke-stridande människor ens under ett regelrätt krig. Man får som muslim aldrig avsiktligt i krig döda kvinnor och barn (Bukhari 2792), eller gamla (al Bayhaqi 17934). Så när det väl är krig så skall striden ske mellan arméerna, och de civila skall lämnas i fred.

Det är med andra ord helt förbjudet att döda civila under krig. Så hur ser Allah på att man dödar civila på ställen där inget krig pågår? En ”välsignad attack”? Nej, snarare en svår synd, ja så säger Profeten صلى الله عليه وسلم:  

"De största av alla synder är... och att döda en människa...". (Bukhari 6871)

Och faktum är att den som gör så här bör frukta för sin egen tro, eftersom Profeten صلى الله عليه وسلم  sade:

"En person kan känna sig säker i sin religionändatills han spiller förbjudet blod". (Bukhari: 6862)

En av gärningsmännen skall visst ha ropat ”Allahu Akbar!” Men hur kan han ha mage att säga det samtidigt som han spiller förbjudet blod; utan rätt dödar det som Allah givit liv? Om han istället hade reflekterat över denna vers i Koranen:

"...om någon dödar en människa, som inte själv dödat någon eller försökt störa ordningen på jorden och sprida sedefördärv, skall det anses som om han dödat hela människosläktet. Och om någon räddar ett människoliv, skall det anses som om han hade räddat hela människosläktet" (al Maidah: 32)

Kanske hade han då insett att det han nu sysslar med är bland de mest bedrövliga saker en människa kan göra. Han dödade, störde ordningen och spred sedefördärv!

  1. Sympatisera inte med dessa handlingar på något sätt

Inte ens i ditt inre. Tro inte för ett ögonblick att detta är bra. De lärda har klargjort att den som behagas av dessa illdåd  och önskar kunna göra samma sak delar synden med dem. Faktum är att man måste ta ställning och veta att det är fel. ”Den islamiska bestämmelsen är solklar gällande detta”, säger de lärda, och man får därför inte tiga om det. Nej, det är inte ens tillåtet att tänka att ”de förtjänar det för att de är otroende”. Dessa tankar är inte korrekta. Eftersom islam inte tillåter att man dödar dem, så kan du inte påstå eller ens tänka att de ändå förtjänar det.

  1. Läs på om dessa saker så att du vet vad du talar om

IS och andra terrorgrupper försöker med hjälp av slagord och videos, locka till sig muslimer under skenet att de är de enda rättfärdiga på jorden. Med kunskap blir det lätt, inte bara att genomskåda deras okunnighet, utan även att se hur väl deras egenskaper stämmer in på den sekt som Profeten صلى الله عليه وسلم beskrev och varnade muslimerna för. Att IS hör till sekten Khawaridj går inte att ta miste på. Lyssna gärna på inspelningen om IS som finns här (http://islam.nu/terrorism-l/1212-is-isis-vilka-ar-de-egentligen-del-1).

  1. Förvänta dig inte att alla förstår

För den som kan sin historia är det ingenting nytt med villfarna sekter som tillskriver sig islam. De har dykt upp i olika skepnader och med olika ideologier ända sedan islams begynnelse. För oss muslimer går det att särskilja det sanna islam bland dessa sekter, eftersom Profeten صلى الله عليه وسلم berättat att den rätt vägledda gruppen håller sig till hans läror, och hans följeslagares tillämpning och förståelse av dessa. De som inte gör det har avvikit från den rätta vägen. Denna kunskap kan du dock inte vänta dig av dina arbetskamrater eller klasskamrater här i Sverige. Du måste hjälpa dem att förstå att islam har lika lite med IS att göra som Den Demokratiska Folkrepubliken Korea (Nordkorea) har med demokrati att göra! Ge dem material som de kan läsa och reflektera över. Inte för din skull, utan för deras egen. För att de har rätt att få höra om sanningen. Profeten صلى الله عليه وسلم har skickats som en nåd till alla människor. IS försöker sätta upp en rökridå framför den nåden, och din uppgift är att skingra röken. Må Allah hjälpa oss alla.

  1. Vandra fredens väg, de troendes väg

SD och islamofober har fått vatten på sin kvarn i och med parisattacken. Som vanligt kommer de dra ogiltiga paralleller till islam. Vårt råd är: Ta det lugnt!Sänk dig inte till deras nivå. Allah beskriver de troende som de som "Om någon okunnig pratar med dem säger de endast fred" (al Furqan: 63). Det här är helt klart en prövning för oss alla, men för den som håller sig till Allahs bud och har mötet med Honom som främsta mål, kommer det leda till något gott i slutändan.

  1. Låt dig inte överväldigas av det som hänt

De första fem punkterna har berört vad du skall göra med det som hänt. Hur du skall förhålla dig till det och hur du ska agera. Låt oss då skapa lite balans genom att påminna oss om att vi kommer att möta Allah helt ensamma på Domedagen. Framför Allah står vi inte först och främst till svars för hur mycket vi oroade oss för ummans tillstånd. Nej, det tyngsta på vågskålen är vittnesbörden - La ilaha illa Allah – att all vår dyrkan tillkommer Allah. Och vår troslära, och våra handlingar. Ja, det första vi kommer att frågas om är vår bön. Hur mycket av vårt hjärta ger vi till Allah? Hur mycket tid ägnar vi åt Hans åminnelse? Hur spenderade vi vår tid och våra pengar, och hur var vi mot våra nära; våra barn, makar och föräldrar? Hur hjälpte vi de behövande? Att spendera timmar på Facebook för att läsa allt som sägs om Parisdådet, eller liknande händelser hjälper ingen, och allra minst dig. Du har bara ett hjärta så fyll det inte med vad som helst. Som Ibn Taymiyah sade till sin elev Ibn Qayyim: ”Låt inte hjärtat vara som en svamp som suger åt sig allt möjligt”. Så läs på om det som angår dig, ge det den tid det förtjänar. Men frossa inte i allas åsikter. På Domedagen är det dina egna handlingar som räknas. Det har det alltid gjort.

Och må Allahs frid och välsignelser vara över vår Profet Muhammed och hans familj och följeslagare och alla som följer dem i det goda, ända till Domedagen. Amin

Skribent

Abu Dawud Abdullah as Sueidi

Johannes Abdullah, svensk konvertit till islam som doktorerar i islamiska studier.

  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
,

C. Ibn Antonio (Abu Ibrahim)

(skriver sin mastersuppsats i islamiska studier)