Säga något gott – eller tiga

Ett inlägg av Yosuf Abdul Hamid -

Säga något gott – eller tiga

Vi lever i vad vi kallar ett civiliserat samhälle och vi tycker att vi är i framkant inom många områden. Många av oss strävar efter att behandla andra så som vi själva skulle vilja bli behandlade och vi har en etik och moral som fungerar som en slags kompass för vad som är lämpligt eller olämpligt beteende. Vi låter bli att säga och göra saker som vi vet kan såra andra, även om det inte skulle bryta mot någon lag. Idag använder vi oss till exempel inte av viss ord eller uttryck som tidigare ansågs okej, men som nu anses förlegade och stötande. Varför skulle vi använda dem när vi vet att de sårar andra människor?

Om en politiker eller journalist skulle använda vissa av dessa ord idag så skulle det bli ramaskri. Ingen skulle köpa att man får säga vad man vill i yttrandefrihetens namn, även om det inte skulle vara olagligt. Allt är inte svart eller vitt, lagligt eller olagligt, det finns något som kallas opassande också. Att använda sig av ”yttrandefriheten” och påstå att man vill lära ut den genom att förödmjuka, såra, kränka och faktiskt provocera över en miljard muslimer världen över, varav miljontals i Europa, verkar enligt vissa inte bara vara okej, det ska försvaras och stöttas också. Man vill visa att yttrandefriheten inte har någon gräns, att allt är lovligt byte. Men det vet vi ju att det inte stämmer i praktiken. Man kan inte alls säga vad som helst om allt och alla.   

Är det så att man vill utmana yttrandefriheten så kan man göra det på många andra sätt än att sparka på en folkgrupp som redan är en av de mest utsatta minoriteterna i Europa. Man kan göra det på andra sätt än att vanära över en miljard människor i Indonesien, Thailand, Malaysia, Pakistan, Marocko, Kenya, Mali, Maldiverna, Gambia, Tunisien, Bosnien, Turkiet osv.

Många muslimer har svårt att förstå eller ens tro att man gör dessa provocerande handlingar för att utbilda folk i yttrandefriheten, eller för att på något sätt testa dess gränser. Lika lite som vi tror att man ägnar sig åt Koranbränningar i yttrandefrihetens namn, bara för att hävda sin rätt att bruka den. Vad tror man att detta ska leda till förutom sårade känslor, en förstärkt känsla av utanförskap, ökad islamofobi och kanske till och med hat? Förstår man inte att allt detta bara leder till mer av det man påstår att man vill motarbeta?

Det finns ett uttalande från profeten Muhammed ﷺ som vi verkar behöva påminna oss extra mycket om i dessa dagar:

”Låt den av er som tror på Gud och den Yttersta dagen säga något gott eller förbli tyst.
Låt den av er som tror på Gud och den Yttersta dagen hedra sin granne.
Låt den av er som tror på Gud och den Yttersta dagen ära sin gäst.”
  [al-Bukhari och Muslim]

Må Allah vägleda oss till att tala gott – eller tiga.
     

 

Artiklar

Relaterade inlägg