Tron på al-Wadud motverkar grundlöst mindervärdeskomplex för muslimska kvinnor

Ett inlägg av Umm Dawud al-Habashiyyah -

Tron på al-Wadud motverkar grundlöst mindervärdeskomplex för muslimska kvinnor

Allah har de absolut vackraste namnen och för det prisar vi Honom oändligt. Det är så tryggt att veta att Han är vår Försörjare, Upprätthållare och Ägare. Allt blir så meningsfullt med vetskapen att Han är Den ende Sanne Guden och samtidigt så enkelt då vårt primära mål är hans välbehag. Han är Den som ger utan mått, som Förlåter gång på gång och som lyssnar när vi åkallar Honom, ja till Honom hör sannerligen de skönaste namnen.

 

Till Hans vackra namn, som värmer själen och lyser upp vardagen, hör namnet al-Wadud. Vet du vem al-Wadud är? Det är Den Kärleksfulle som älskar Sina tjänare och den vars tjänare älskar över allt annat. Vet du att Allah älskar alla Sina troende tjänare oavsett ålder, nationalitet, utseende eller kön? Ja, det gör du nog men det tåls att påminnas om, särskilt för en troende tjänarinna till al-Wadud.

I ett samhälle där det görs ständiga jämförelser mellan könen och där det ska vara jämställt in i minsta detalj glömmer vi stundtals bort att man baserat denna uppfattning på att det är mannen som är normen och utgångspunkten. Kvinnor får därmed slita, bortse från sina biologiska skillnader och kämpa extra bara för att vara som han – mannen.

Vår Kärleksfulle Herre däremot, ja Han älskar dig som du är. Han valde att du skulle vara just en kvinna, för att det är optimalt för dig, specifikt. Och vet du vad? Du får vara dig själv. Du behöver inte jämföra dig med mannen. Du kan vara fenomenal på ditt sätt! God är Allah som lär oss värdera det fina med oss själva då Han säger:

ولَا تَتَمَنَّوْا مَا فَضَّلَ اللَّهُ بِهِ بَعْضَكُمْ عَلَى بَعْضٍ لِلرِّجَالِ نَصِيبٌ مِمَّا اكْتَسَبُوا وَلِلنِّسَاءِ نَصِيبٌ مِمَّا اكْتَسَبْنَ وَاسْأَلُوا اللَّهَ مِنْ فَضْلِهِ إِنَّ اللَّهَ كَانَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمًا

”Eftertrakta inte sådant som Allah har gett några av er företräde med framför andra – män skall få sin del av vad de förtjänat och kvinnor skall få sin del av vad de förtjänat – utan be Allah om Hans ynnest! Allah är evigt vetande om allt”.  (Koranen 4:32)

Du är inte bara ”duglig” utan du är direkt oumbärlig för din man, liksom han är nödvändig för dig. Du kompletterar honom och han kompletterar dig. Tillsammans utgör ni en helhet, enskilt utgör ni en del.

فَٱسْتَجَابَ لَهُمْ رَبُّهُمْ أَنِّى لَآ أُضِيعُ عَمَلَ عَـٰمِلٍ مِّنكُم مِّن ذَكَرٍ أَوْ أُنثَىٰ‌ۖ بَعْضُكُم مِّنۢ بَعْضٍ‌ۖ

”Då bönhörde deras Herre dem: ”Jag skall inte låta någon av er som arbetar och strävar, vare sig man eller kvinna, se sin strävan gå förlorad - ni är [alla] av samma rot [och skall belönas på samma sätt].”  (Koranen 3:195)

När vi vet att vår Herre är Kärleksfull mot alla Sina troende tjänare, män som kvinnor, upplever vi inte behovet av att sträva efter mannen. Ja, vi känner tack gode Gud inte ett mindervärdeskomplex. Inte skulle vår Herre i all Sin fantastiska godhet trycka ner oss för ett kön Han kärleksfullt valt åt oss?! Nej, precis. Genom din tro på Honom är du grandios och storslagen. Inte i relation till hur mannen är, utan i relation till din Herre.

När vi har detta som utgångspunkt kan vi istället uppskatta våra olikheter och varierade roller. Al-Waduds tjänarinna blir inte arg för att hennes Herre exempelvis lyft plikten att be och fasta när hon månadsvist blöder eller precis fött barn. Han har inte brutit hennes kontakt med Honom, Han har bara underlättat för henne baserat på hennes biologiska natur och lyft hennes plikter. Samtidigt öppnar han oräkneliga portar för hur hon kan närma sig Honom. Tänk om människor skulle lära sig från denna vackra egenskap och visa större hänsyn till andra beroende på deras situation, mående och kapacitet!
Här är vår Herre! Al-Wadud, Den Kärleksfulle, den älskade; Han som älskar Sina tjänare så ofantligt mycket.

Alhamdulillah som har låtit oss ta del av sitt vackra namn, al-Wadud!

Artiklar

Relaterade inlägg