Varje ny dag är en gåva - börja den på bästa sätt!

Ett inlägg av Yosuf Abdul Hamid -

Varje ny dag är en gåva - börja den på bästa sätt!

Du vaknar av att larmet ringer tidigt på morgonen. Den varma mjuka sängen känns betydligt mer lockande än de plikter som väntar dig under dagen. Du känner dig trött och inte direkt jättetaggad. Små negativa tankar kommer krypandes...Känner du igen dig?  

Hamsterhjulet vi dag in och dag ut springer i kan ibland få oss tappa fokus på det viktiga i livet, och det stora målet som vi strävar mot. Färden mot Allah och mötet med Honom på Domedagen, att göra Allah nöjd och att få stiga in i paradiset där ett evigt liv i njutning väntar. Det är viktigt att vi ständigt påminner oss själva om detta och inte låter det vardagliga vi kämpar med uppsluka oss så mycket att vi glömmer bort och försummar dessa saker.   

Islam ger oss många verktyg för att påminna oss själva om detta under dagen och kvällen. De fem dagliga bönerna till exempel, där vi påminns om att vi skapades för att dyrka Allah, endast. Där vi påminns om mötet med Allah på Domedagen. Där vi ber om vägledning till den raka vägen som leder till paradiset, och mycket mer. 

Profeten (ﷺ) lärde oss en mycket vacker åminnelse att säga på morgonen när vi vaknar, som påminner oss om vilken gåva det är att få vakna till en ny dag, med nya möjligheter att komma närmare Allah vår Skapare. Han (ﷺ) lärde oss att vi ska säga följande när vi vaknar på morgonen, och att reflektera över det:  

”Alla lovprisningar tillkommer Allah som gett oss liv efter att Han fått oss att dö [den lilla döden], och till Honom är återvändandet.”

Vi lär oss att vakna med glädje och tacksamhet. Att börja dagen positivt och att påminna oss själva om meningen med livet, varför vi vaknar och vad vi bör sträva mot under dagen. 

Sömnen kallas ”den lilla döden” och att vakna på morgonen är något vi inte kan ta för givet. Därför börjar vi dagen med att lovprisa och tacka Allah vår Skapare för att vi fått vakna till en ny dag, med nya möjligheter. Vi påminns också om att vi kommer att återvända till Allah, det vill säga att vi kommer att dö ”den stora döden” en dag, för att sedan återuppstå på Domedagen där vi kommer tillfrågas och dömas för allt vi gjort i detta liv. 

När döden når oss är det för sent att göra fler goda gärningar. Allt vi har med oss då är det vi gjort fram tills dess. Om vi skulle fråga oss själva idag; har vi gjort allt vi kunnat? Har vi kämpat vårt yttersta för att förbereda oss för Domedagen? Har vi skött våra böner på bästa sätt? Har vi läst Koranen som vi borde? Har vi ångrat oss för våra synder och lämnat det Allah förbjudit oss från? Lever vi som vi vet att vi egentligen borde? Om vi frågar oss dessa frågor så kommer många av oss att känna att vi har mycket mer vi önskar uppnå innan döden når oss…

Därför ska vi vara tacksamma när vi vaknar på morgonen, glada och positiva, redo att göra allt vi kan för att förbereda oss för Domedagen, redo att kämpa på vår resa mot mötet med Allah! Det är en gåva att få vakna till en ny morgon och dag! Känn glädje över möjligheten att fylla din dag med det som ger dig enorma belöningar, både för din strävan i det världsliga och det religiösa. Använd dina dagar på bästa sätt, och slösa inte bort dina dagar på det som inte leder till något gott. För varje dag som går, kommer du en dag närmare din död, så förbered dig på bästa sätt för det som kommer efter den. 

Om vi har tålamod för Allahs skull med det vi tycker är jobbigt så belönas vi för det! Att kämpa och gå till sitt arbete och utföra det på bästa sätt för att försörja oss själva och vår familj är en dyrkanshandling, när det görs med rätt avsikt. Så även med alla andra handlingar. 

Så vad du än har framför dig när du vaknar på morgonen, hur tufft det än må kännas, så säg al-hamdu lillâhi! Tacka Allah för möjligheten att under dagen kunna få enorma belöningar, och avse att dyrka Honom och minnas Honom mycket under dagen. 

Vilken vacker början på dagen! Och vilken skillnad det kan göra nästa gång du hör larmet som väcker dig från din sköna sömn. 

Lär dig denna vackra åminnelse och lyssna på hur den ska sägas här

Må Allah vägleda oss alla och stärka vår tro. Amin!

Artiklar

Relaterade inlägg