Få skydd under dagen och kvällen!

Ett inlägg av Yosuf Abdul Hamid -

Få skydd under dagen och kvällen!

Trygghet är ett av de mest grundläggande mänskliga behoven. Trygghet kan vara förknippad med en plats, som hemmet, eller människor som våra nära och kära. Att känna sig trygg i samhället är en fråga som debatterats flitigt då många känner att samhället blivit mer otryggt. Vi investerar mer pengar i hemlarm, personliga larm, GPS-utrustning och annat som kan få oss att känna oss mer trygga.

Att minnas Allah mycket och ofta påminner oss om Allah och att vi sätter vår tillit till Honom. Den Allah skyddar kan inget skada! Profeten ﷺ sade:

”Den muslim som på morgonen varje dag och på kvällen varje kväll tre gånger säger [följande] kommer inte drabbas av något ont till kvällen, och den som läser detta tre gånger på kvällen kommer inte att drabbas av något ont till morgonen:

بِسْمِ اللَّهِ الَّذِي لا يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيءٌ في الأرْضِ وَلَا فِي السَّمَاءِ وهُوَ السَّمِيعُ العَلِيْمُ

Bismillâhil-lathî lâ yadhurru ma'as-mihi shay'un fil-ardhi wa lâ fis-samâ wa Huwas-Samî' ul-'Alîm.

”I Allahs namn [söker jag skydd]; Den i vars namn ingenting på jorden eller i himlarna [kan] skadas. Han är as-Samî´u [Den som Hör allt] al-´Alîm [Den Allvetande].” [Abu Dawud, at-Tirmidhi, Ibn Madjah]  

Vi söker skydd i Allahs namn och när Allahs namn nämns över något så välsignas det. Därför säger vi Bismillah– i Allahs namn - när vi äter eller dricker något. Allah äger allt i himlarna och på jorden, Han är den som hör allt, ser allt, vet allt. Inget undgår Allah.

När vi säger denna åminnelse på morgonen så bör det påminna oss om att Allah vakar över oss, skyddar oss, ser oss och hör oss. Det bör göra oss försiktiga med vad vi säger och gör under dagen så vi inte hamnar i något Allah förbjudit oss från. Börja din dag med att avse att bara göra och säga det som gör Allah nöjd och sträva sedan under din dag efter att uppnå det.

Vi påminns även om att Allah hör vår du’aa, och svarar på den. Så vänd dig hela tiden under dina dagar och nätter till Allah i du’aa, be Allah om hjälp, skydd, vägledning, ja allt du behöver.

Att minnas Allah är som ni vet en av de allra bästa dyrkanshandlingarna. Att göra dhikr är ett viktigt sätt att minnas Allah under dagarna och kvällarna. Profeten ﷺ har lärt oss vad vi bör säga i en mängd situationer: När vi vaknar, innan vi går och lägger oss, när det blir morgon och kväll, när man går ut, när man kommer hem, när man känner sig orolig eller ängslig, när man ska ut på en resa, när man har ont någonstans osv. Att göra dhikr är lätt men ger en stor belöning och väger tungt i vågen på Domedagen.

Några av de viktigaste åminnelserna som vi bör göra varje dag och verkligen hålla fast vid är åminnelser på morgonen och kvällen. Att minnas Allah på morgonen och kvällen är oerhört viktigt! Det ger ett skydd för resten av dagen och kvällen. Profeten ﷺ har uppmanat oss att göra dhikr på morgonen och kvällen och han har lärt oss många olika åminnelser att säga.

Du hittar dessa åminnelser i boken Hisnul Muslim under kapitlet morgon och kväll. Du kan även ladda ner appen ”Hisnul Muslim Svenska” i din playbutik eller appstore. Ladda ner appen nu och ha som vana att läsa åminnelser i olika situationer under din dag. Inte minst på morgonen och kvällen för att få skydd och enorm belöning!

Må Allah göra att vi tillhör de som nämner och minns Honom ofta! Amin.

 

Artiklar

Relaterade inlägg