Islam.nu´s Blogg

Följ oss även via andra Sociala nätverk.

  • Start
  • Blogg
  • En stor träff mellan de lärda och studenter

En stor träff mellan de lärda och studenter

i Profetens (sallallahu alayhi wa sallam) stad.

بسم الله الرحمن الرحيم

En stor träff mellan de lärda och studenter i Profetens (sallallahu alayhi wa sallam) stad.

Vår Profet Muhammad (sallallahu alayhi wa sallam) har sagt: "De lärda är profeternas arvtagare, för profeterna gav endast kunskap i arv, så den som tar del av deras kunskap har tagit del av något väldigt stort". (Återberättad av at Tirmidhi och al Albani sade att den är autentisk).

Profeten (sallallahu alayhi wa sallam) brukade undervisa sina tusentals följeslagare i staden Medinah. Dessa följeslagare spred sig under hans livstid och efter hans död över hela den muslismska världen för att sprida vidare denna kunskap. Vissa av dem, likt Abu Hurreira radiyallahu anhu, stannade dock kvar i Medinah för att fortsätta att undervisa. Denna tradition, att de lärda träffar och undervisar sina studenter om islam och ger dem råd finns kvar än idag runt om i den muslimska världen, men i synnerhet i den profetiska staden Medinah.

Igår, den 8:e september 2015 (24:e dhul qi´dah 1436) så skedde en av dessa vackra träffar i just staden Medinah. Några av vår tids främsta lärda hade samlats med tusentals studenter från hela världen för att hålla föreläsningar och ge råd gällande deras studier och da´wah. Bland de lärda som talade finns Shaykh Rabi bin Hadi, som är runt 85 år gammal och har de senaste 55 åren sysselsatt sig med att skriva böcker och göra da´wah. Shaykh Ubayd al Jabiri som snart nått 80 års ålder varav han sysselsatt sig med da´wah de senaste 50 åren var på plats för att hålla tal.

Det fanns knappt plats att sitta eller stå på trots att det var en väldigt stor lokal som hade hyrts, och man kunde se att folk i olika åldrar, från olika världsdelar, länder och kulturer hade samlats för att dra nytta av dessa lärdas råd. Även många svenska studenter var på plats för att dra nytta.

Rådet Shaykh Rabi hade handlade om den islamiska trosläran, och att det är det man framförallt skall lägga vikt på när man gör da´wah. Han nämnde att det finns enorma problem i den muslimska världen idag gällande felaktiga förståelser om den islamiska trosläran, och att många som tillskriver sig Islam hamnar i stor form av polyteism. Det är studenters uppgift att korrigera det, men man kan först korrigera det efter att man studerat trosläran i detalj. Han pratade även om faran av rafidah idag och hur mycket onda saker de gör mot Ahl us Sunnah. Han sa att de bästa exemplena på det är vad som sker i Syrien och Jemen idag.

Shaykh Ubayds tal handlade även om vikten av att förstå salafs tillvägagångssätt och vilka grundprinciper den vilar på. Han nämnde tre grundprinciper:

  1. Att ens dyrkan till Allah skall vara helt korrekt, och den kan endast vara det om man dyrkar Allah med uppriktighet och i enlighet med sunnahn.

  2. Vikten av att man har visdom i sin da´wah.

  3. Att om Ahl us Sunnah tillbakavisar någon så gör de endast det i enlighet med Profetens (sallallahu alayhi wa sallam) sunnah. De vill dock samtidigt att den de tillbakavisat på grund av dennes fel skall korrigeras och återvända till sanningen.

Båda råden var mycket nyttiga och det var en underbar känsla att få ta del av denna händelse. Det är verkligen vackert att se att traditionen som Profeten sallallahu alayhi wa sallam en gång i tiden startade för 1400 i denna stad än tills idag lever kvar.

Må Allah öka oss alla i kunskap och bevara våra lärda och göra så vi drar nytta av deras råd. Amin

/ Skriven av Abu Dawud Abdullah as Sueidi.

Skribent

Abu Dawud Abdullah as Sueidi

Johannes Abdullah, svensk konvertit till islam som doktorerar i islamiska studier.

  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.